Sonia Cluceru – artist al poporului român, originară din satul Cuciulata

La 10 februarie 1955, la București, pleca în eterna călătorie Sonia Cluceru, actriță de comedie care s-a format la școala realistă a cunoscutei Aristizza Romanescu, alături de alte discipole ale acesteia, precum Maria Ventura, Lucia Sturdza-Bulandra sau Maria Filotti. În anul 1913 a absolvit Conservatorul de muzică și artă dramatică din București, unde l-a avut profesor (și) pe inegalabilul Constantin I. Nottara.

Sonia Cluceru – la cea de-a 200-a reprezentație a „Gaițelor”, împreună cu autorul piesei, Alexandru Kirițescu (20 februarie 1949).

A jucat în piese după Ion Luca Caragiale (Efimița din „Conu Leonida”, Veta din „O noapte furtunoasă”), Alexandru Kiriţescu (cea mai valoroasă creație din întreaga-i carieră: Aneta Duduleanu în „Gaițele”), Victor Eftimiu (Vrăjitoarea din „Înșir-te mărgărite”, 1916-1917), Tudor Muşatescu (Chiriachița din „Titanic Vals”, Coana Chirița), Maxim Gorki (Kvașnia din „Azilul de noapte”, 1915-1916) și alții, a fost doamna Jurdain din „Burghezul gentilom”, doamna Pernelle din „Tartuffe”, Frosina din „Avarul” și Martina din „Doctorul fără voie” (1919) – toate de Moliere.

Printre colegii săi de scenă: Ion Finișteanu, Elvira Godeanu, Eugenia Ciucurescu, Petre Sturdza, Sică Alexandrescu, Maria Filotti, Emil Botta, Aura Buzescu, Eugenia Popovici, Costache Antoniu, Aura Buzescu, Marcel Anghelescu, Doina Tuțescu, Victor Antonescu, Nicolae Bălțățeanu, Jules Cazaban, Geo Barton, Tanți Cocea, Cella Dima, Radu Beligan etc.

Alături de soțul Radu Demetrescu-Cluceru, actor și acesta.

În 1919 a făcut parte din echipa trimisă de Teatrul Național București la Cluj-Napoca, care a contribuit la înființarea Teatrului Național de acolo, o trupă din care mai făceau parte Sică Alexandrescu, Radu Demetrescu-Cluceru, Al. I. Ghibericon, Otonel Neamțu sau Ion Stănescu-Papa.

Prin Decretul nr. 43/ 23 ianuarie 1953 al Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române (RPR) i s-a acordat titlul de „Artist al Poporului” pentru „merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă şi pentru activitate merituoasă”.

Ultimul său rol: Maria Tarasova Krecet din piesa „Platon Krecet” de Alexandr Korneiciuk, în stagiunea 1954 – 1955.

Maria Filotti, colegă de generație, actriță și directoare de teatru din România, despre brașoveanca noastră: „Simplă și cinstită, înțeleaptă și sfioasă, inimă caldă și prietenă bună, cu ochii veșnic vii și gluma veșnic trează, cu surâsul pe buze și cu sufletul deschis, Sonia era un om întreg. O singură măsură nu a cunoscut în viață: măsura în muncă”.

Sonia Cluceru a văzut lumina zilei în anul 1892 în satul Cuciulata, comuna Hoghiz, județul Braşov.

În memoria sa, o stradă din București, din sectorul 5, îi poartă numele. (sursa foto: Muzeul Teatrului Național I.L. Caragiale & arhiva familiei Cluceru)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.