Tiberiu Brediceanu, personalitate importantă din viața culturală a Brașovului

Compozitor, folclorist român (a cules peste 2.000 de melodii populare, în special bănățene și maramureșene), și jurist, Tiberiu Brediceanu a fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat, la 1 decembrie 1918, hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România.

A fost președinte al Conservatorului „Astra” din Brașov, continuatoarea acestuia fiind Școala Populară de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu de astăzi, și director al Băncii „Albina” – sucursala Brașov.

Conservatorul „Astra” și-a început activitatea la 5 noiembrie 1928, sub direcțiunea marelui compozitor, dirijor, pianist și pedagog Paul Richter și sub conducerea unei Eforii, avându-l ca președinte pe Tiberiu Brediceanu, cel care va prezida și Comitetul de direcție.

Deschiderea cursurilor a fost anunțată de dr. Tiberiu Brediceanu: „În data de 5 noiembrie 1928, Conservatorul și-a început activitatea cu 230 de elevi – majoritatea români, și cu 14 profesori. Conservatorul se susține deocamdată din fondul de spectacole primit de la Primărie și din taxele elevilor. Inaugurarea se va face prin ianuarie sau februarie când va f posibilă și o producție a elementelor Conservatorului” (reținem din din procesul-verbal al ședinței Comitetului Despărțământului Județean Astra Brașov).

În timpul anului școlar 1943-1944, unitatea condusă de Brediceanu devine Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică Astra – Muncă și Lumină.

„După război, în toamna anului 1945, Comisia locală a Sindicatelor Unite decide înființarea Conservatorului de muzică, artă dramatică și coregrafie al Sindicatelor Unite, sub conducerea lui Ion Brătescu. Cursurile au început cu 165 de elevi, însă în condiții foarte grele, într-un local impropriu, fără uși și ferestre și fără a dispune de instrumentele necesare. Elevii erau, însă, tentați cu taxele mai mici, iar unii dintre profesorii Conservatorului Astra au plecat spre noul Conservator. Ultima apariție publică a Conservatorului Astra a fost producția de final de an școlar, în 8 iunie 1947. Nu a însemnat, însă, sfârșitul. Înaltele sale valențe educative, tradiția, spiritul Astrei vor fi continuate de Școala Populară de Artă și apoi de Școala de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu”, reținem din istoricul școlii de azi.

În cinstea sa, o aleea de la poalele Tâmpei, din zona de promenadă a orașului, îi poartă numele

Tiberiu Brediceanu s-a născut în vechea Austro-Ungarie, la Lugoj, la 2 aprilie 1877, și a decedat în Republica Socialistă România (RSR), la București, pe când avea venerabila vârstă de 91 de ani, 19 decembrie 1968. (sursa foto: Agerpres)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.