Începutul sfârșitului: Ceaușescu reales, la al 14-lea Congres

În 24 noiembrie 1989, adică la vreo două săptămâni de la căderea Zidului Berlinului (9 noiembrie 1989), Nicolae Ceaușescu a fost reales, în unanimitate, secretar general al Partidului Comunist Român (PCR), la al XIV-lea Congres, organizat la Sala Palatului din București (20-24 noiembrie). Avea 71 de ani și se afla în fruntea ţării de aproape un sfert de secol. N-a simțit că vremea lui apusese.

Atunci, la congres, lui îi ardea de ironii în discurs, de „mere și micșunele”, caterincă, frate, pe seama șmecherilor de occidentali, imperialiști și îmbuibați:

Ţările bogate, şi din ele un mic grup de bogaţi, au acumulat anual zeci şi zeci de miliarde de dolari din ţările în curs de dezvoltare. Este o situaţie care nu poate să continue mai departe. Aşa se prezintă lumea spre care unii domni ne îndeamnă să revenim: a inechităţii, a jafului, a asupririi. Am cunoscut-o sute de ani şi o sută de ani sub capitalism. De aceea am declarat că pentru noi a apus întotdeauna o asemenea cale. Poporul nostru spune, câteodată: când o face plopul mere şi răchita micşunele”.

La nicio lună distanță, pe 25 decembrie 1989, sfârșea la Târgoviște, împușcat. Nicolae Ceauşescu a fost singurul dictator comunist din Europa care a murit în faţa plutonului de execuţie. Acesta i-a fost sfârșitul!

Pentru că începutul, startul ascensiunii în politică, l-a cunoscut la Brașov, în 1936, pe când avea 18 ani. Fusese judecat și condamnat la 2 ani de închisoare pentru apartenența la UTC (Uniunea Tineretului Comunist), și aici, la Brașov, când se afla după gratii, a intrat în Partidul Comunist Român. A rezistat procesului, nedenunțându-și camarazii. A fost testul pe care l-a trecut, câștigase biletul de intrare în PCR. (sursa foto: Mediafax)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.